3 Mins

Hoe doet ze dat nou? Studeren en moeder zijn? Op mijn 19e werd ik ongepland zwanger terwijl ik aan de start stond van mijn tweede studiejaar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden. Ik woonde op mezelf, had een leuke baan op de gemeente en het studeren ging me goed af. Plotseling stond mijn geordende leventje op zijn kop. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en kan ik met trots zeggen dat het me goed afgaat. Op mijn Instagram heb ik jullie gevraagd vragen in te sturen en er werd massaal gereageerd. Vorige week had ik het over plannen en de ballen hooghouden. In deze blog beantwoord ik de vragen met betrekking tot het financiële plaatje.

Studeren & moeder zijn: het financiële plaatje


Hoe kwam je rond voor het bloggen en vloggen?

Toen ik net moeder was was ik nog samen met de biologische vader van Sem. We splitten de maandelijkse kosten. Dit betaalde ik van mijn studielening. Daarmee ben ik nooit in de knel gekomen, maar ik zal het uiteindelijk natuurlijk wel ooit terug moeten betalen. Vlak voor wij uit elkaar gingen besloot ik dat ik graag 1 dag in de week zou willen werken. Mijn ouders pasten op Sem en ik ging aan de slag bij een notariskantoor. Ontzettend leuk, want het sloot goed aan bij mijn studie en ik verdiende een leuk extra zakcentje. Dit is ook hoe ik de periode zonder partner ben doorgekomen.

Instagram

In die tijd groeide mijn Instagram account al flink en begon ik steeds meer aanbiedingen voor samenwerkingen te krijgen. Ik besloot het wat serieuzer aan te gaan pakken, nam een video over mijn zwangerschap op en deze ging viral. Vanaf dat moment haalde ik de eerste echte inkomsten binnen via Youtube. Niet veel, maar met niet al te wild leven kon ik er prima van rondkomen. Daarnaast kreeg ik steeds meer gratis spullen toegestuurd. Geen geld op mijn rekening, maar wel minder waar je geld aan hoeft uit te geven.

Mensen dachten toentertijd wel eens dat mijn ouders mij sponsorden of dat ik geld van de overheid kreeg in de vorm van een uitkering, maar niets is minder waar. Zij hebben tot nu toe nooit hoeven bijspringen en als student kom je niet in aanmerking voor uitkeringen of andere financiële hulp van de overheid.

 

Waar haal je nu de financiële middelen vandaan?

Dan het huidige financiële plaatje. Mijn inkomsten komen momenteel voornamelijk uit mijn werk als “influencer” en mijn andere bedrijven; Mirthe’s en Lune the Label. Als ZZP’er heb ik een vaste samenwerking met Marilyn Bartman Photography waarvoor ik de marketing en social media doe. Hierdoor heb ik financiële zekerheid. De samenwerkingen via Instagram en Youtube zijn variabeler, maar nu de eerste coronagolf verleden tijd is krijg ik meer aanvragen dan dat ik aan wil nemen. Daarnaast ben ik samen met Britt de webshop Lune the Label begonnen, iets wat ik ook met veel plezier doe. Niets te klagen dus!

Liefs,

Mirthe

Volg me ook op Instagram: @mirthe

Leave a Reply

Your email address will not be published.