bang voor een griepje

Het is zover: het corona-virus heeft onze landsgrenzen gepasseerd, en welke nieuwssite je ook opent,  er wordt continu over gerapporteerd. Onze overheid neemt het erg serieus, maar toch lopen de meningen flink uiteen. Uit een poll op mijn Instagram bleek dat 251 mensen de paniek rondom het virus als een onzin hype zien. Hier tegenover stonden 392 mensen die voor de optie “better safe than sorry” gingen, waaronder ikzelf. In deze blog vertel ik je waarom ik wel bang ben voor “een griepje”.

Toen ik afgelopen donderdag naar een verplichte les op de Universiteit moest zakte de moed me in de schoenen. Sinds ik moeder ben geworden ben ik erg voorzichtig en neem ik graag zo min mogelijk risico. In de trein trok ik een sprintje naar de 1-persoonsstoel en opende ik de deuren met mijn in sjaal gewikkelde hand. Misschien overdreven, misschien slim, wie zal het zeggen. 

Waar ik het absoluut mee eens ben is dat dit nieuwsitem extreem veel aandacht krijgt. Wellicht te veel. Mijn moeder vertelde me een paar dagen geleden dat er sprake is van een crisis tussen Turkije en Rusland, wat grote gevolgen kan hebben en uitdraaien op oorlog. Turkije heeft zijn grenzen geopend waardoor de vluchtelingen vrij kunnen doorstromen wat ook de nodige problematiek met zich meebrengt. Ik wist hier niets vanaf en zie er nog steeds weinig over voorbij komen. 

Maar terug naar Corona. Ik baseer me graag op feiten en wetenschappelijk onderzoek. Berichten op Facebook en claims met als enige basis een vage forum-achtige site vol complottheorieën hebben weinig effect op me. Feit is dat dit virus zich extreem snel verspreid heeft en daarmee in korte tijd al meer dan 3.000 slachtoffers heeft geëist. Drieduizend mensen met familie en geliefden die afscheid hebben moeten nemen. Je moet er toch niet aan denken dat dit iemand uit jou omgeving zou overkomen. Volledige gebieden worden onder quarantaine gebracht met China als koploper. Als ik logisch nadenk is dat niet iets wat een land met een florerende economie zomaar doet. Geassocieerd worden met een virus en het stilleggen van productie en export is funest voor je economie. 

Feit is ook dat er nog erg weinig bekend is over dit virus. De gevolgen op lange termijn zouden nog best wel eens kunnen tegenvallen. En ja, vooral zwakke mensen overlijden aan dit virus en het lijkt erg op een griep, maar aangezien we verder nog weinig weten neem ik liever het zekere voor het onzekere. Dus de komende tijd vermijd ik drukke plekken, was ik extra mijn handen en hou ik het nieuws goed in de gaten. Ik ben liever bang voor een griepje dan overmoedig. Want als het om de gezondheid van mij en Sem gaat denk ik: better safe than sorry. 

Benieuwd naar meer blogs waarin ik mijn mening geef? Je vindt ze hier.

Liefs,

Mirthe

Leave a Reply

Your email address will not be published.