zwangerschapsverlof, de universiteit en negatieve reacties
4 Mins

Op mijn 19e werd ik ongepland zwanger terwijl ik aan de start stond van mijn tweede studiejaar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden. Ik woonde op mezelf, had een leuke baan op de gemeente en het studeren ging me goed af. Plotseling stond mijn geordende leventje op zijn kop. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en kan ik met trots zeggen dat het me goed afgaat. Op mijn Instagram heb ik jullie gevraagd vragen in te sturen en er werd massaal gereageerd. Ik beantwoord het eerste deel van de vragen in deze blog over zwangerschapsverlof, de universiteit en negatieve reacties.

Hoe werd je zwangerschapsverlof geregeld?

Ik kan alleen spreken vanuit mijn ervaring aan de Universiteit van Leiden, maar kan me voorstellen dat het bij andere scholen ook zo gaat. Als student kun je er in principe zo lang of zo kort over doen als je wilt. Je studiefinanciering houdt na een tijdje op, maar er is niemand die je op je vingers kijkt hoelang jij bezig bent met het behalen van je papiertje. Om deze reden kon ik wanneer en zolang ik wilde met verlof. Het nadeel hieraan was dat ik dan studievertraging op zou lopen en dat wilde ik heel graag voorkomen. Ik besloot gewoon door te studeren en heb een paar weken voor mijn bevalling hoogzwanger tentamens zitten maken. Met succes, ik haalde ze allemaal.

Al ben ik er wel trots op zou ik dit niemand willen aanraden. Die laatste periode voor je bevalling is het uitgelezen moment om even tijd voor jezelf te nemen, een boek te lezen of een serie te kijken. Even rust om je voor te bereiden op dat wat komen gaat. Door mijn enorme bewijsdrang zat ik continu met mijn neus in de studieboeken. Goed, maar minder voor je gezondheid.

Hoe ging je om met negatieve reacties over je zwangerschap tijdens je studie?

Ik heb van mijn medestudenten nooit echt negatieve reacties gehad. Wel merkte ik dat het contact met mijn studievriendinnen ontzettend snel verwaterde. Je zit plotseling in compleet andere levensfases. Ik stoorde me er enorm aan dat mensen zeurden dat ze studievertraging opliepen door te veel feesten, terwijl ik keihard werkte om dat te voorkomen met een pasgeboren baby. Doe wat nuttigs met je tijd dacht ik dan. Onterecht, want de situaties zijn extreem verschillend, maar zo groeiden we snel uit elkaar.

Uit de omgeving waar ik woonde kwamen wel veel negatieve reacties. Mensen gingen er meteen vanuit dat ik zou stoppen met mijn studie en gaan leven van een uitkering. Verschrikkelijk vond ik dat. Als moeders die werken een kind kunnen krijgen, valt het ook te combineren met een studie. Hierdoor ontstond een grote bewijsdrang waar ik inmiddels, gelukkig, vanaf ben. Logisch ook, want dat het kan heb ik inmiddels, een halfjaar voor het halen van de eindstreep, wel bewezen denk ik.

Hoe ging de universiteit ermee om?

Laat ik beginnen met dat ik ontzettend blij ben met de opties die mijn universiteit mij heeft geboden. Omdat ik zwanger werd wilde ik graag weer dichter bij mijn ouders gaan wonen. Dat betekende wel dat de reistijd naar de universiteit weer 2 uur werd. Heel veel kostbare tijd, zeker als je hoogzwangere bent of een pasgeborene hebt. Om deze reden mocht ik al het onderwijs online volgen. Alleen voor tentamens, 4 weken in het jaar, moet ik nog naar de universiteit. Online werkgroepen bestonden voor corona nog niet, maar ik belde en skypete wekelijks met de docenten en keek de hoorcolleges online. Dit beviel me zo goed dat ik nooit meer iets anders heb gedaan. Hierdoor heb ik Sem zijn eerste jaar volledig voor hem kunnen zorgen en nog steeds. Iets wat ik heel belangrijk vind, die eerste jaren zijn zo mooi en bijzonder, ik had er geen seconde van willen missen.

Dit waren de eerste drie vragen over zwangerschapsverlof, de universiteit en negatieve reacties. Volgende week beantwoord ik de vragen over focus behouden tijdens het studeren.

Liefs,

Mirthe

Comments
 • - september 16, 2020 Reply

  Ontzettend tof dat je dit allemaal wil delen! Ik wil zelf misschien wel gepland moeder worden tijdens mijn studie, dus dit helpt mij heel erg om daar alvast een beetje een beeld bij te krijgen, dank je wel!

  • Mirthe september 16, 2020 Reply

   Wat leuk om te horen! Heel graag gedaan 🙂

 • lies september 22, 2020 Reply

  Wat een leuke blog. Bij mij is het andersom ik ben heel gepland student an UU naast 2 jonge kids van 3 en 1. Heb je tips voor me? Ik doe mn best maar m eerste tentamen was mwah gegaan en nu al 4 nachten tobben met de mini.

  • Mirthe september 22, 2020 Reply

   Hi Liesbeth! Er volgen in deze serie nog meer blogs. Morgen komt er eentje over plannen en de focus behouden online. Mocht je daar nog vragen over hebben stel ze gerust onder de nieuwe blog. Liefss!

Leave a Reply

Your email address will not be published.