notitieboek met pen en koffie
4 Mins

Op mijn 19e werd ik ongepland zwanger terwijl ik aan de start stond van mijn tweede studiejaar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden. Ik woonde op mezelf, had een leuke baan op de gemeente en het studeren ging me goed af. Plotseling stond mijn geordende leventje op zijn kop. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en kan ik met trots zeggen dat het me goed afgaat. Op mijn Instagram heb ik jullie gevraagd vragen in te sturen en er werd massaal gereageerd. Vorige week schreef ik over de universiteit, zwangerschapsverlof en negatieve reacties. In deze blog beantwoord ik vragen over studeren in combinatie met plannen, het stellen van prioriteiten en de ballen hooghouden op andere vlakken.

Hoe plan je alles zo goed mogelijk in?

Toen Sem van de baby naar dreumes-fase ging kwam ik even flink in de knel. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Het voelde alsof ik zowel op het moeder als studie vlak tekortschoot. Was ik bezig met Sem zat ik met mijn hoofd bij mijn studie en andersom. Dat was het teken dat ik mijn tijd beter moest gaan afbakenen. Hij bleef niet meer all day rustig op schoot liggen en had meer actieve aandacht nodig. Hierdoor werd het studeren lastiger dan daarvoor. We zijn gaan kijken bij een kinderopvang en waren er al snel uit dat het Smallsteps moest gaan worden. Een grote, maar goede stap. Hij leerde er andere kindjes kennen, ik had de dagen waarop hij met mij was de volle aandacht voor hem.

Inmiddels gaat Sem 1 a 2 dagen per week naar de kinderopvang. Daarnaast zijn we iedere vrijdag bij mijn ouders thuis. Dat zijn mijn afgebakende werk en studie dagen. De rest van de dagen doen we leuke dingen met elkaar. Het studeren beperk ik tot ‘s avonds of als Sem slaapt of in zijn eentje lief zit te spelen. Het is echt een kwestie van momenten pakken. Als je je handen even een halfuurtje vrij hebt: pak de volle focus. Zet de televisie uit en leg afleidingen als je telefoon weg.

Daarnaast zet ik aan het begin van ieder blok goed op een rijtje wat er precies moet gebeuren. Dit wordt een enorme afkruislijst waardoor ik precies in kan zien wat ik nog moet doen. Overzicht houden is heel belangrijk. Als je dat niet hebt ga je er waarschijnlijk als een berg tegenop zien en wordt de drempel om te starten heel groot. Hartstikke zonde.

Heb je nog tijd voor jezelf?

Eerlijk: weinig. Tijd voor mezelf is door de jaren heen best wel veranderd.

Dingen als het lezen van een boek, kijken van een serie of een avondje in bad doe ik zelden. Daar heb ik ook minder behoefte aan. Omdat Sem bijna altijd thuis is ben ik overdag veel bezig op peuter niveau. Kinderliedjes zingen, brandweerman spelen en Pluk van de Petteflet kijken. Als hij slaapt vind ik het heerlijk om even met mijn hersenen bezig te zijn. Het volgen van een hoorcollege, maken van een opdracht of bezig zijn met mijn eigen bedrijf voelt dan als “tijd voor mezelf”. Klinkt misschien raar, maar is wel zo.

Wanneer ik me bezighoud met mijn studie of bedrijf heb ik namelijk het gevoel dat ik aan het bouwen ben aan mezelf en onze toekomst. Dat gevoel is heerlijk en sleept me erdoorheen. In het weekend plannen we bewust tijd voor elkaar avondjes in waarop we een film of serie kijken. Telefoon weg en alleen even zitten. Dat en slapen is mijn wekelijkse momentje ontspanning.

Hoe hou je het huishouden bij naast studeren en moeder zijn?

Het zijn flink wat rollen, moeder, vriendin van, ondernemer, dochter, student. Het huishouden was iets wat er dan nog wel eens bij inschoot. Ik ben nog steeds geen Assepoester, maar vind het wel erg fijn als het huis schoon en geordend is. Een vol aanrecht, uitpuilende wasmanden en andere rommel helpen niet bij een rustig hoofd. Meestal doe ik aan het begin van de dag de keuken, stofzuigen en de was. Bij elkaar is dat een halfuurtje tot een uurtje werk. Hier heb je de rest van de dag profijt van. Als Rob Geus hier op visite zou komen is hij vast niet dolenthousiast, maar het kan ermee door.

Dit waren de vragen met betrekking tot studeren in combinatie met plannen, het stellen van prioriteiten en de ballen hooghouden op andere vlakken. Volgende week beantwoord ik de vragen over het financiële aspect: waar doet ze het van?

Liefs,

Mirthe

Leave a Reply

Your email address will not be published.