mijn 3 daagse sapkuur

Zoals jullie weten ben ik de afgelopen tijd druk bezig met gezond eten en dagelijks sporten. Toen mijn (schoon)zusje over een sapkuur begon ben ik me gaan inlezen en werd ik eigenlijk meteen enthousiast. Een uitdaging met mezelf ga ik nooit uit de weg en een reset van mijn systeem klonk me als muziek in de oren. Zo gezegd, zo gedaan dus we bestelden bij Frecious een 3-daagse sapkuur en gingen ermee aan de slag.

Voordat je aan een sapkuur begint bouw je de week van tevoren al af met bepaalde voedingstoffen. Zo neem je geen koffie, suiker of pasta meer en eet je de dag van tevoren alleen nog puur groente en fruit. Zo bereid je je voor op wat komen gaat en begin je minder cold turkey aan je kuur. Vol goede moed ging ik dit aan en begon ik aan mijn sapkuur.

Dag 1

Ik ga er niet omheen draaien: het enthousiasme waar ik mee begon verdween al snel als sneeuw voor de zon. Dat ik honger zou gaan hebben wist ik, maar het was vooral de smaak van de sapjes waar ik me op verkeken had. Nooit eerder dronk ik een slowjuice en ik had in mijn hoofd het idee van een smoothie. Aangezien de sapjes 75-100% uit puur groente en soms wat fruit bestaat was dit niet het geval.

In combinatie met mijn honger gevoel werd ik erg misselijk en chagrijnig. Toen Roy ook nog eens besloot om een van mijn favorieten (salade met gebakken aardappeltjes) voor zichzelf en Sem op tafel te zetten bereikte ik mijn dieptepunt qua humeur. “Daar zit je dan met je sapje” dacht ik. Stoppen deed ik niet want ik deed dit immers voor mezelf en wilde mijn sapkuur partner niet in de steek laten. Ik ben vroeg naar bed gegaan zodat dag 1 van mijn 3-daagse sapkuur zo snel mogelijk tot een einde zou komen. Vol goede moed ga ik op naar dag 2.

Dag 2

1 down, 2 to go.. was de gedachte waar ik mee opstond. Ik voelde me met wakker worden alles behalve topfit, maar was wel goed uitgerust en had weer motivatie. Na het eerste shotje en sapje voelde ik me meteen beter en ben ik de hele dag afleiding gaan zoeken. De speeltuin, het park en werken zorgden ervoor dat de uren een stuk sneller voorbij vlogen. Net als op dag 1 viel het honger gevoel me reuze mee. Misschien is het omdat ik het goed kan uitschakelen, maar het kan ook zijn dat het komt omdat je vrij veel sapjes binnen krijgt met daarin veel vitamines. Ook drink je daarnaast veel water en thee wat toch een soort vol gevoel geeft. Vol, maar niet voldaan.

Het valt me op dat ik helemaal geen trek heb in zoetigheid. Gesmolten kaas is waar ik van droom. Op nacho’s, croissantjes of een stukje stokbrood, I can’t wait. Ik heb me op dag 2 gewogen en was al 1,5 kilo kwijt. Dat geeft ook een goed gevoel om het nog vol te houden. Je went aan de “aardse” smaak van de sapjes waardoor je ze iets beter wegkrijgt. Ik ben weer vroeg naar bed gegaan, maar deze dag ging een stuk beter dan de eerste.

Dag 3

Ik word zonder honger gevoel wakker. De laatste dag van mijn 3-daagse sapkuur is aangebroken en waar ik het op dag 1 iedereen zou afraden denk ik daar op dag 3 toch echt anders over. Het is even door bikkelen en niet het gezelligste plezierigste weekend wat je ooit zult hebben, maar je kunt wel trots op jezelf zijn. Na mijn eerste sapje voel ik mezelf, net als op dag 1, weer een beetje slap en down worden, maar na wat afleiding fleur ik weer wat op. Het honger gevoel is niet per se erger dan op dag 2, maar het vooruitzicht dat ik morgen weer kan eten is fijn.

In de briefing staat dat je vanavond alweer wat groente en fruit mag en ik merk dat ik er niet eens zo extreem veel naar uitkijk. Natuurlijk is het fijn dat het achter de rug is, maar als ik tot morgenochtend had moeten wachten had ik het ook prima gevonden. ‘s Avonds heb ik van verse groenten soep gemaakt en ik zat al erg snel vol.

Al met al ben ik trots op mezelf dat ik deze uitdaging met mezelf heb volbracht. Mijn 3-daagse sapkuur was een succes. Ik ben zelf 3 kilo afgevallen en merk dat mijn huid een stuk rustiger is. Natuurlijk is het zo dat als je na de sapkuur weer terug gaat naar een ongezonde overmatige levensstijl de kilo’s er zo weer aanvliegen. Ik hoop dat we in dit geval onze gezonde levensstijl van de afgelopen maand kunnen hervatten om zo verder te bouwen aan een sterk en gezond lijf. Mijn trek in zoete en slechte dingen is nu, een dag later, volledig weg. Sowieso is mijn honger gevoel in het algemeen een stuk minder dus dat is positief. Of ik nog eens een detox ga doen weet ik niet, maar ik heb het nu in ieder geval eens meegemaakt.

Ben je benieuwd geworden naar detoxen of andere producten van Frecious. Een linkje naar de site vind je hier. Wil je meer blogs lezen waarin ik mijn mening geef? Je vindt ze hier.

Liefs,

Mirthe

Leave a Reply

Your email address will not be published.