zindelijkheid
4 Mins

Afgelopen maandag begon ik bij Sem met de zindelijkheidstraining. Een jaar terug was ik er al eens aan begonnen, maar dit zorgde bij ons beide voor frustratie en dermate veel ongelukjes dat ik na 1 dag de handdoek in de ring gooide. Dit was nog niet ons moment. Nu Sem ruim 3 jaar oud is en regelmatig zelf aangaf dat hij had geplast vond ik het tijd voor een tweede poging en met succes! In deze blog vertel ik je hoe ik Sem in 5 dagen zindelijk maakte.

Net als bij het afleren van de speen besloot ik er cold turkey in te gaan. Maandagochtend dacht ik spontaan: let’s go for it. We doen je luier uit en die gaat niet meer aan. Met veel kritiek in mijn dm als gevolg. Het zou te snel zijn, ik zou hem pushen en mijn manier was niet de juiste. Na zo’n lange tijd actief te zijn op Instagram doet het me niet meer zoveel. Ik ben ervan overtuigd dat jij als ouder altijd weet en voelt wat het beste is voor je kind. Natuurlijk zou ik Sem niet dwingen als het niet zou lukken, maar we gingen het in ieder geval proberen.

Een jaar geleden gebruikte ik de zindelijkheidsbox. Een methode om je kind binnen 7 dagen zindelijk te krijgen. Met schema’s, stickerkaarten, een diploma en talloze tips. Onwijs handig als je 7 dagen commited bent (en kunt zijn) om dit tot een succes te brengen. Omdat ik alleenstaande moeder ben, ben ik ook onze kostwinner dus kan ik niet zomaar een week vrij nemen om me volledig op de training toe te leggen dus besloot ik hem wat aan te passen. Ik gebruikte de kaarten uit de box en met de tips in mijn achterhoofd ging ik aan de slag.

Op bol.com bestelde ik verschillende cadeautjes en deze stalde ik uit op het aanrecht. Als je kaart vol is mag je hier iets van uitzoeken! Reken maar dat binnen no time de eerste stickerkaart vol was. Met heel veel complimentjes, dansjes en trotse telefoontjes kwamen de dag met slechts twee ongelukjes door. Perfect!

De tweede dag was spannend. Sem ging naar de opvang en ik moest naar kantoor. Ik had geen idee hoe hij het in een andere omgeving ging doen, maar ook hier slechts twee ongelukjes. De dag die volgde hetzelfde verhaal. Toen ik Sem donderdag bij de opvang ophaalde en hem in exact dezelfde broek zag als waar ik hem die ochtend in had weggebracht wist ik het al: hij was de hele dag droog gebleven! Bij thuiskomst lag er een pakketje van Vtech voor hem klaar. Wat was hij blij en trots!

Inmiddels is het zaterdag en heb ik hem vanochtend zijn plasdiploma gegeven. Na twee dagen zonder ongelukjes en zelfs de nachten droog kan ik wel zeggen dat Sem (plas) zindelijk is. Waar ik het eerst continu moest vragen geeft hij het nu ook zelf aan, heerlijk na drie jaar luiers verschonen en alle afval en kosten van dien.

Mijn ultieme tip: hou goed in de gaten wanneer je kindje er klaar voor is en ga er dan vol voor. Bank afdekken, vloerkleed weg, luier uit en gaan met die banaan! De kaarten en stickers die ik heb gebruikt zijn voor een lager bedrag los verkrijgbaar, ik heb de schema’s niet gebruikt dus voor mij waren deze voldoende. Wel kan ik me voorstellen dat, als je net als ik new to the party that’s called motherhood bent, het fijn is om de tips en tricks uit de volledige box door te nemen.

Dit is hoe ik Sem in 5 dagen zindelijk maakte. Onthou goed dat ieder kind anders is en het persoonlijk blijft wat wel of niet werkt voor jou of je kleintje. Dit zijn enkel mijn tips voor jou. Hopelijk heb je er wat aan en anders zijn er talloze andere manieren om ervoor te zorgen dat je eindelijk van die luiers af bent 😉

Liefs,

Mirthe

 

Meer lezen? klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published.