hey mirt wat vind jij hier nou van

Een van de meest gestelde vragen in mijn inbox de afgelopen weken. “Hey Mirt! Wat vind jij hier nou van?”. Sinds ik me uitsprak over corona, complot theorieën en de maatregelen ontvang ik soortgelijke berichten zo’n 50 keer per dag. Mijn mening delen is voor mij nooit een probleem geweest, overzicht behouden in mijn dm box wel. Dus ik spui even mijn mening over de persconferentie van gisteravond in deze blog. Voor de critici onder de lezers: niet gesponsord, niet betaald en volledig op eigen initiatief.

Het afgelopen halfjaar heb ik vaak tenenkrommend naar de persconferenties zitten kijken. Gebrek aan informatie, onduidelijkheid en eindeloze herhaling overheersten. Een duidelijke visie is in een onzekere tijd als deze van enorm belang en dat mist in mijn ogen. Voor mijn gevoel was de persconferentie van gisteren een van de minst storende tot nu toe. Toch valt ook op deze weer genoeg aan te merken.

Alcoholverbod

Laat ik beginnen met de, voor mij minst logische, maatregel. Het verbod tot verkoop van alcohol na 20.00 uur. Ik begrijp waar het vandaan komt, de rijen voor de avondwinkels na het sluiten van de horeca om 22.00 uur waren niet mals en de op elkaar gepropte groepjes mensen thuis ook niet. Logischerwijs kwam hier veel kritiek op vanuit de samenleving. De horeca, waar mensen grotendeels gedwongen worden om afstand te houden, sluit om 22.00. Vervolgens verplaatsen de mensen zich naar hun woonkamers waar afstand houden onnatuurlijk voelt.

Wat ik denk is dat ze dit wilden tackelen met het verkoopverbod van alcohol na 20.00. Het idee erachter zal zijn geweest dat er minder ruimte is voor “spontane” zuip ideeën en de bijeenkomsten achter de voordeur hiermee worden ingeperkt. Persoonlijk vind ik dit weer behoorlijk kortzichtig. Waar we in maart massaal wc-papier insloegen, zal er vandaag ongetwijfeld een run op alcohol ontstaan. Wederom een maatregel die aan het rijtje “ik snap m nie” kan worden toegevoegd.

Thuiswerken en het sluiten van de horeca

Dit is een van de maatregelen die ik verstandig vind. ‘Meestal vindt die besmetting plaats in het gezin, in de familie of op het werk.’ (Volkskrant). Aangezien er niet gecontroleerd kan worden in onze persoonlijke sfeer, iets wat ontzettend goed is en ook vooral zo moet blijven, is de grootste bron waar je invloed op uit kunt oefenen het werk. In maart en april hebben we gezien dat de besmettingen fors minder werden toen we ons aan de 1,5 meter gingen houden en massaal thuis werkten. Een jammere, maar mijns inziens logische stap dus.

Een hele zure maatregel is het sluiten van de horeca. In mijn omgeving heb ik gezien hoe hard deze mensen gewerkt hebben om zich aan de maatregelen te kunnen houden. Uit de cijfers blijkt niet dat een overgroot deel van de besmettingen naar de horeca kan worden herleid en dat maakt het extra zuur. Wat ik ook om me heen heb gezien en gehoord is dat dit in cafés en kroegen vaak een ander verhaal is. Zo krijg je weer een “rotte appel die het voor de rest verziekt”-effect. Mensen worden via de achterdeur binnengelaten en staan hutje mutje op elkaar gepakt. Dat is in deze tijd natuurlijk niet iets wat je kunt goedpraten. Het advies van het OMT om in ieder geval restaurants open te laten blijven vind ik een goede om te overwegen. Ik hoop dat de miljarden die uitgetrokken gaan worden ervoor zorgen dat de ondernemingen in de horeca overeind kunnen blijven, we er samen de schouders onder zetten en dat we snel weer van een lekker hapje en drankje kunnen genieten over een maand.

Verplichte mondkapjes

Deze vind ik een beetje dubbel. Ik vind het jammer dat het moet, maar de onduidelijkheid overal de afgelopen weken waren niet bepaald bevorderlijk voor de situatie. De overheid heeft (wederom) onduidelijk gecommuniceerd. Iets wat inmiddels niet eens meer verbazing opwekt, maar wel veel frustratie. Hierdoor hield de helft zich er wel en de andere helft zich er niet aan. Daar los je niks mee op. Dat er nu meer duidelijkheid komt vind ik goed, dat het afdwingbaar word vind ik niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer in ons land. Het was zoveel fijner geweest als we ons hadden gedragen zoals vrijwel elke andere bevolking in Europa. Zoals ik in een comment las op facebook: “Doe het gewoon”. Dan waren we nu een stuk minder ver van huis geweest.

Er heerst nog steeds veel discussie over de werking van mondkapjes. Mocht je je hierin willen verdiepen heb ik een interessant en onderbouwd artikel voor je van New Scientist die beide zijdes onderbouwd belicht. Kort samengevat: geen van de maatregelen werken als “gouden redding” an sich. De maatregelen gecombineerd zorgen er voor dat het aantal besmettingen beperkt wordt en daarmee dus niet 100% voorkomen. Het dragen van een mondkapje houdt dus zeker niet alle virusdeeltjes tegen, maar kan wel bijdragen in de beperking van de overdracht.

De (geplande) zorg

Veel mensen vergeten de essentie. Er wordt vaak gezegd “niet alles draait om corona”. Inderdaad. Volledig mee eens. Waar hiermee aan voorbij wordt gegaan is dat wanneer corona volop in onze ziekenhuizen aanwezig is de bedden bezet zijn. Even voor je verbeelding: vol = vol. Wanneer er iemand voor de deur staat in accuut levensgevaar kun je niet zeggen “oh sorry, geen plek, morgen hebben we een geplande kankeroperatie”, om vervolgens diegene op de stoep te laten overlijden. Als er veel acute zorg is betekent dit dat de geplande zorg vooruit moet worden geschoven. Hierdoor gaan dus mensen dood die anders nog hadden kunnen leven. Ik weet zeker dat er niemand in dit land is die dat wil, maar we beseffen het ons niet helemaal heb ik het idee.

Als je me al een tijdje volgt op Instagram weet je dat ik me al jaren bezighoud met politiek. Dit doe ik al mijn hele leven. Jaar in jaar uit heb ik vol verbazing gekeken hoe een groot deel van de bevolking op partijen als de VVD heeft gestemd. Partijen die fors bezuinigen op zorg en onderwijs en er een paradijs van maken voor grote bedrijven. Toen ik vorig jaar september in het ziekenhuis lag had vrijwel niemand ooit nog van corona gehoord. Ik sprak me toen uit tegen de bezuinigingen op de zorg. Voor de mensen die zo keihard werken, toen al en nu zeker. Het stoort me dan ook dat mensen, toen het hen niet direct raakte, hun ogen dicht hielden voor de situatie die al jaren gaande is en nu pas hun mond open trekken nu ze zelf de gevolgen ondervinden.

Hey Mirt! Wat vind jij hier nou van?..

Ik hoop dat ik met deze blog antwoord heb kunnen geven op de vraag “Hey Mirt! Wat vind jij hier nou van?..”. Mocht je vragen, opmerkingen of een andere visie hebben: super! Ik hoor hem graag. Je kunt hem hier achterlaten als comment op deze blog. Te allen tijde respectvol naar elkaar. Dat  ben ik naar anderen en verwacht ik dus ook terug. Laten we lief zijn voor elkaar, elkaar respecteren en samen onze schouders eronder zetten. Zodat we over een paar weken weer wat stapjes richting het echte normaal kunnen doen.

Liefs,

Mirthe

P.S. Nog een grappig filmpje van Lubach over het optreden van onze overheid in deze periode vind je hier. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.